Dla ciekawych – małe co nie co o sokach

  • sok 100% naturalny NFC jabłkowy

świeże, nieuszkodzone jabłka zawierają witaminę C, większość innych witamin (B1,B2B3B5B6B9B12A i RetinolE i tokoferolDKβ-Karotenlikopen) i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, kwercetynę (44 mg w 1 kg jabłek), a także pektynę (1–1,5 g w 100 g świeżego jabłka). Zawartość witaminy C jest zmienna i zależy od wielu czynników z których najważniejszymi są odmiana, warunki klimatyczne i sposób uprawy. Witaminy zawarte w jabłkach wspierają system odpornościowy, wzmacniają układ nerwowy, obniżają ciśnienie , oczyszczają organizm z substancji trujących, zapobiegają miażdżycy, wzmacniają serce, przeciwdziałają nowotworom jelita grubego i sklerozie.

Świeże jabłka są źródłem węglowodanów w tym błonnika. zatem są zalecane do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę lub hiperglikemię.

  • sok 100% naturalny NFC jabłkowo-marchwiowy

korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany, białko, olejek lotny, witaminy A B1 i B2 , B6C , EHKPP oraz wapńżelazomiedź, siarkę, magnez, potas i fosfor, kwas foliowy, a także pektyny.

Marchew blokuje związki rakotwórcze, ochrania wzrok, obniża poziom cholesterolu ora zapobiega chorobom serca. Pomaga w zaburzeniach trawienia u dzieci.

  • sok 100% naturalny NFC jabłkowy z dynią

wartość odżywcza dyni jest duża. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, gdyż zawiera dużo karotenu (prowitaminy A). Na wartość dyni wpływa zawartość cukru. Owoce dyni poleca się ludziom z miażdżycą, ze stwardnieniem tętnic, z nadciśnieniem tętniczym, a także w przypadkach obrzęków w niewydolności nerek, serca czy wątroby. Związki w nich zawarte działają moczopędnie, mogą być również używane przy leczeniu zaparć szczególnie u ludzi otyłych.

Dynia to bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Jest niskokaloryczna i beztłuszczowa. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne. Miąższ z dyni mogą stosować przy mdłościach przyszłe mamy.

  • sok 100% naturalny NFC jabłkowy z gruszką

Gruszki – źródło witamin

gruszki to jedne z najsłodszych owoców. owoc ten dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, błonnika, żelaza, witaminy C, A, K i E oraz witamin z grupy B.

– gruszki na odporność

bogactwo antyoksydantów zawartych w gruszkach wzmacnia odporność i chroni przed stanami zapalnymi oraz szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników, a także dodaje energii i poprawia wygląd skóry.

– gruszki na układ krwionośny

duża dawka antyoksydantów i błonnika sprawia, ze spożywanie tych owoców jest wskazane w profilaktyce chorób układu krążenia.
Gruszki są szczególnie polecane osobom cierpiącym na nadciśnienie, gdyż pomagają regulować ciśnienie krwi.  Ich spożywanie jest również wskazane w przypadku zaparć, ponieważ dzięki dużej zawartości błonnika pobudzają trawienie i ruchy robaczkowe jelit.
Bogactwo błonnika w gruszkach, sprawia że spożywanie owoców pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi izmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.

– gruszki na układ moczowy

gruszki mogą okazać się pomocne także w przypadku zapalenia dróg moczowych, ponieważ wykazują działanie moczopędne.

– hypoalergiczne gruszki

gruszki niezwykle rzadko powodują reakcje alergiczne.

  • sok 100% naturalny NFC jabłkowy z buraczkiem czerwonym

sokiem z niego panie robiły sobie kiedyś rumieńce na twarzy,  by wyglądać zdrowo.  Ale burak naprawdę  ma leczniczą siłę.  Zawdzięcza ją  antocyjanom – tym  samym barwnikom, które występują w czerwonym winie.

Czerwono fioletową barwę nadają mu betacyjany. Związki te pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej.

Dzięki zawartości antocyjanów (są to barwniki należące do polifenoli, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy) – betaniny i bardzo ważnych pierwiastków jak: cez, rubid i kobalt pomaga w profilaktyce nowotworowej (neutralizują one wolne rodniki, chroniąc komórki i przed rakiem, i przed starzeniem się), po chemioterapii, niedokrwistości, anemii, białaczce, hemofilii, awitaminozie.

Zawarty w buraku zestaw witamin z grupy B jak: B1, B2, B3, B4, B5, B6, pomaga w nerwicach wegetatywnych, przy stresach, depresjach, zmniejsza napięcie nerwowe. Wzmacnia koncentrację, czujność, refleks, pamięć, zaburzenia snu, poziomuje nadciśnienie i niedociśnienie, reguluje cholesterol.

Jest nadzwyczaj bogaty w kwas foliowy, dlatego  proponuje się go kobietom w ciąży, dzieciom „niejadkom” oraz młodzieży w trakcie intensywnego wzrostu. Osobom uprawiającym czynnie sport wzmacnia sprężystość masy mięśniowej oraz pomaga usuwać zakwasy. Cenna witamina B12 zawarta w buraku wspaniale łagodzi bóle: kręgosłupa, korzonków nerwowych, bóle menstruacyjne, zapobiega artretyzmowi, grypie, anginie. Buraczane antocyjany czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.

Medycyna ludowa uważa buraki za doskonały „budulec” krwi.

Burak ćwikłowy jest pożywny, aromatyczny, jest jednym z najsłodszych warzyw o największej zawartości cukru.

Ma właściwości odkwaszające organizm. Korzenie buraka zawierają znaczne ilości pektyny, co wspomaga wydalanie z organizmu metali ciężkich, mikroorganizmów niebezpiecznych dla układu trawiennego i zbędnego cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, jak również przyczynia się do odżywiania fizjologicznego organizmu oraz budowy mięśni i poprawy kondycji.

Cynk, mangan i miedź wspomagają wzrost, rozwój i rozmnażanie, regulują przemianę materii, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie gruczołów płciowych.

Wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i układu nerwowego.

Burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, czym przyczynia się do poprawy trawienia wstępnego białek i wchłaniania aminokwasów.

Wspomaga pracę wątroby, jelit i nerek, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Poprawia ogólne samopoczucie, wykazuje dobroczynny wpływ w przypadkach zapalenia żołądka, żylaków odbytu (hemoroidy), zgagi. Lekkie działanie moczopędne redukuje ciśnienie krwi. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ponadto, dzięki swoim właściwościom „spalającym tłuszcz” i chroniącym wątrobę, polecany jest także w przypadku problemu alkoholowego. Również w przypadku pacjentów po chemioterapii morfologia krwi uległa znaczącej poprawie po zastosowaniu kuracji buraczanej.

Burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy.

Opóźnia przedwczesny proces starzenia, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy.

 

Kto w szczególności powinien pić sok z buraka?

kobiety w ciąży ponieważ dzięki spożywaniu soku mogą one w naturalny sposób dostarczać organizmowi kwas foliowy. Jest on bardzo ważny, żeby wyeliminować wady cewy nerwowej u płodu i przyczynia się do wykształcenia się u niego kory mózgowej. Pozytywnie wpływa również na wagę i rozwój noworodków i reguluje przekazywanie i podział cech dziedzicznych komórek, czyli bierze udział w zachowaniu kodu genetycznego. Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu nerwowego.

osoby mające nadciśnienie, picie soku z buraków przyczynia się do ułatwionego przepływu krwi, uzupełnia niedobór tlenu w komórkach i obniża ciśnienie. Jest to istotne, dlatego że dzięki zastosowaniu soku z buraków w naturalny sposób można zmniejszyć rozwój niewydolności serca, ryzyko zawału czy udaru mózgu.

osoby z chorobami nowotworowymi po chemioterapii, niedokrwistości, anemii, białaczce, hemofilii, składniki buraczka chronią komórki przed rakiem, i przed starzeniem się

sportowcy jako napój energetyzujący”. Sok z buraków zwiększa wytrzymałość człowieka, spowalnia procesy utleniające w organizmie, a tym samym zwiększa zdolność oszczędnego wydatkowania energii. Właściwości te mogą być istotne zarówno dla sportowców, jak i ludzi mniej aktywnych fizycznie.

  • sok 100% naturalny NFC jabłkowy z miętą

Mięta – idealna pomoc dla Twojego organizmu

mięta jest bardzo popularną i łatwą w uprawie rośliną, która może mieć zbawienny wpływ na organizm. Liście mięty zielonej zawierają: białka i węglowodany. Oprócz tego roślina jest bogata w następujące minerały: wapno, fosfor, żelazo, magnez.

Mięta ma wpływ przede wszystkim na procesy trawienne organizmu, co jest bardzo istotne jeżeli chce się dbać o odpowiednią sylwetkę. Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.

Mają także właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające. 

Mięta:

– łagodzi dolegliwości żołądkowe

– udrażnia drogi oddechowe

– działa uspokajająco

– działa przeciwwymiotnie

– dezynfekuje

– uśmierza ból

– odświeża oddech

  • sok 100% naturalny NFC jabłkowy z truskawką

Truskawki – witaminowa bomba dla zdrowia i urody

truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.

Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.

Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Są poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.

Truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik: fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.

  • sok 100% naturalny NFC jabłkowy z czarną porzeczką

czarna porzeczka znajduje się w ścisłej czołówce owoców pod względem zawartości naturalnej witaminy C, niezbędnej dla większości reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie, jak również przy produkcji wewnętrznej energii. Niedobór witaminy C skutkuje uczuciem wyczerpania fizycznego i psychicznego. Czarna porzeczka zawiera znacznie więcej witaminy C niż cytrusy (w przeliczeniu na 100 g owocu). Owoce czarnej porzeczki są również bogate w witaminy A, E, B i D.  Zawierają też sporo fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, potasu, siarki, boru, cynku i manganu. Są ważnym źródłem kwasów owocowych, flawonoidów i pektyn.

Właściwości:

właściwości wzmacniające układ odpornościowy

polecane zapaleniu gardła, anginie oraz przy infekcjach dróg oddechowych. wysoka zawartość witaminy C wzmacnia i pobudza do działania system odpornościowy organizmu. Antocyjany – naturalne związki znajdujące się w skórkach czarnych porzeczek, mają właściwości przeciwzapalne i łagodzą ból gardła, dlatego czarną porzeczkę poleca się w infekcjach gardła. Czarna porzeczka jest również stosowanawspomagająco w leczeniu anginy i chronicznego kaszlu.

właściwości przeciwbakteryjne

polecane przy wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz przy innych problemach układu pokarmowego. Antocyjany zawarte w skórkach czarnych porzeczek mają właściwości bakteriobójcze, są skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli, które stanowią przyczynę większości dolegliwości żołądkowych, jelitowych, biegunek i zaburzeń funkcjonowania wątroby. Zaleca się je także przy wrzodach żołądka i dwunastnicy. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C czarne porzeczki korzystnie wpływają na procesy przemiany materii, ułatwiając trawienie. Z kolei zawarty w czarnych porzeczkach błonnik pomagana zaparcia.

działanie przeciwanemiczne

zawarte w czarnych porzeczkach minerały: żelazo, mangan i miedź zwiększają liczbę erytrocytów krwi oraz stężenie hemoglobiny.

właściwości kardioprotekcyjne – polecane przy miażdżycy, nadciśnieniu, hipercholesterolemii

owoce czarnej porzeczki działają ochronnie na ścianki naczyń krwionośnych, przeciwdziałając miażdżycy i obniżając ciśnienie krwi. Po zjedzeniu czarnej porzeczki (dzięki zawartości w nich dużych ilości kwasu linolowego i gammalinolenowego) obniża się  poziom triglicerydów i cholesterolu.

działanie przeciwnowotworowe

czarne porzeczki chronią także komórki przed procesami nowotworowymi! Owoce czarnej porzeczki neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym przeciwdziałają powstawaniu nowotworów.

Czarna porzeczka hamuje powstawanie w organizmie toksycznych związków wywołujących mutacje genów prowadzących do chorób nowotworowych. Dlatego czarna porzeczka jest nieocenionym środkiem zapobiegawczym w tworzeniu rakotwórczych nitrozoamin.

działanie detoksykujące i moczopędne – polecane przy kamicy nerkowej

czarna porzeczka jest najlepszym naturalnym środkiem moczopędnym, stymuluje oczyszczanie organizmu z toksyn, wzmaga wydalanie sodu, zachowując potas. Owoce czarnej porzeczki są pomocne w kamicy nerkowej.


działanie przeciwreumatyczne i przeciwartretyczne

czarna porzeczka alkalizuje mocz i rozpuszcza sole kwasu moczowego, jest więc polecana w leczeniu reumatyzmu, gościa i dny moczanowej.

właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne, nawilżające, normalizujące

polecane przy problemach skórnych

Co więcej, czarne porzeczki działają korzystnie na cerę:

  • działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie,

  • nawilżają skórę, przywracają równowagę wodno-lipidową naskórka,

  • reaktywują funkcje ochronne skóry przez odbudowę właściwej bariery antybakteryjnej, zawarte w nich witamina C i rutyna wzmacniają naczynka.